«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

divendres, 11 d’abril del 2014

L´aigua.



Durant 36 anys he treballat directament amb un element fonamental per a la vida en el planeta que habitem: L'AIGUA. 

El nostre planeta, al que l'aigua li confereix un característic color blau en observar-ho des de l'espai, és l'únic conegut on hi ha vida tal com l'entenem.

L'aigua dels immensos oceans blaus, àdhuc replets de vida, no és apta per a l'ús humà i per a enriquir la terra perquè produïsca aliments, a causa del seu alt contingut en sal.
A més, inquiets ecologistes s'han preocupat de fer-nos veure que l'explotació i la contaminació, estan passat ja la factura. 

Les espècies marines estan amenaçades, i l'aigua en determinades parts del planeta està literalment enverinada. La despreocupada activitat humana i la depredadora i irresponsable explotació dels recursos per part d'empreses multinacionals de diversa índole són els responsables.

No és millor el panorama en terra ferma, encara que existeix una progressiva instal·lació d'elements que minimitzen l'impacte de l'activitat humana en els cursos dels rius, abans vertaders escombriaires. El filtrat de les aigües que alimentaven els aqüífers, tals com les aigües fecals o derivades de l'activitat agrícola, s'ha contingut en part en els països industrialitzats. 

En els països pobres, el problema és irresoluble, ja que a més de la seua gran densitat de població, i poc control en els abocaments, els estats no estan conscienciats ni són econòmicament solvents per a adquirir tecnologia.

El passat dia 22 de març es va celebrar el Dia Mundial de l'Aigua, amb el lema “Aigua i Energia”, en el qual el Secretari General de Nacions Unides, en el seu missatge, deia: “En el Dia Mundial de l'Aigua, comprometem-nos a crear les polítiques necessàries per a garantir que l'aigua i l'energia sostenibles estiguen a l'abast de tots, i no solament d'uns pocs”.

Amb bon criteri, l'Ajuntament de Benissa ha mantingut la gestió del subministrament d'Aigua Potable, amb, a la meu entendre, bons resultats, proporcionant a la població un aigua de qualitat i un servei modèlic. A més, el cost del rebut s'ajusta al valor real de gestió he inversions necessàries per a mantenir la qualitat del mateix, sense haver d'abonar els usuaris costos superiors per beneficis d'empresa. 

I ve al cas aquest escrit, la qual cosa a pocs els sonara a nou, a causa que constatem que ens trobem en un cicle sec. Cada 10 o 12 anys, la nostra comarca, exemple de grans pluges per gota freda, pateix uns anys d'escassetat, ja que el fenomen s'absenta durant un període més o menys llarg. La recarrega dels aqüífers és escassa o en tot cas no recupera el descens de nivells, àdhuc amb pluges.

Durant el meu període laboral es van produir a Benissa diversos episodis de sequera i moments crítics, en algun d'ells es va arribar al desproveïment de la població durant diversos dies (1982).

Avui, encara que impensable arribar a tals extrems, no per açò cal minimitzar la situació.
Per fi vull arribar a la següent reflexió:

Benissa, exemple de gestió publica del servei bàsic de subministrament d'aigua potable, ha posat a l'abast de la població del seu terme municipal, aigua de qualitat sense haver de recórrer a intermediaris, els quals solament encareixen el servei, pels lògics beneficis, beneficis que durant els seus 45 anys de funcionament han sigut para tots i no per a uns pocs.

Per açò i allò, servisca el meu escrit per a animar als polítics de tots els signes, al fet que mantinguen el model de gestió que tan bons resultats ha donat. 

Als que treballen cada dia perquè per l'aixeta sorgisca el miracle de la font de vida, desconeguda la seua preocupació i desvetllaments per l'usuari, felicitar-los i agrair-los el seu treball. 

Recordar als que van treballar desinteressadament, sense indemnitzacions pel mig, perquè l'aigua potable fora una realitat a Benissa. 

I als usuaris, animar-los a seguir en un ús racional i moderat d'aqueix do de vida, i amb més intensitat en aquest període de temps sec.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Que vols dir-me?