«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

dilluns, 20 de setembre del 2010

L´Artur ja és a Dinamarca (3)

Un dia mes compartisc, amb vosaltres, els meus seguidors, el següent:

UNA CARTA QUE T´ESCRIC.

Artur.

No podem aguantar-la més. Cal portar-la algun lloc perquè puga córrer, oldre, botar, i fer carreretes. Esta costum la va aprendre amb tu, ja que tu la portaves, quasi tots els dies d´esbarjo.

Ho entenc, és normal, sent jove com és necessita exercici per a créixer.

Esta esperant que agafe la clau i el collar. Veient esta acció, sap perfectament que eixirem. Bota, i vagareja del meu costat fins a la porta i de la porta fins on jo estic. Lladra i pareix que esta dient:

- Ja era hora.
- Que no sóc una monja, que he d'eixir.

Des que te vas anar està mes afectuosa amb nosaltres. Fa cas del que se li ordena, ve a esperar-me quan arribe i adorm el costat del llit de Mª José.

Hui que fa bon dia. He pensat que fa temps que no he anat al Cap Prim.

Prepare la càmera de vídeo, la càmera fotogràfica, la gravadora i el collar i ho deixe en el cotxe,

Bota, corre.

- Chitttttttttttttttttt. Calla, que despertares l'ama.

Res, ni cas.

A l'obrir la porta del cotxe, ja sap qual és el seu lloc, entra i s'enrotlla sobre si mateixa, adoptant la postura d'una ensaïmada mallorquina. Quieta, mirant-me fixament.

Em done compte que no porte la cartera. Torne a casa. On he posat la clau?. com pot ser, acabe de tancar i ja no s'on l'he deixat.

Busque. Em desespere. Com pot ser. Però si, ... acabe de tindre-les en les mans.

Desfaig el camí que va de la porta de casa al cotxe. I una altra vegada.. I una altra. Res.

Mire davall els seients del cotxe. Res. A no, a veure, a veure ..., si just en el punt mes difícil i inaccessible, entre el seient i la guia de desplaçament, veig quelcom brillant, si és l'anella, i les claus.

Mentrestant, Laica, esta quieta i mirant-me amb eixos ulls que pareix que suplica i diu.

- Tranquil Vicent, a veure si et vas a cabrejar i no eixiré de passeig.


Ja fa anys que no havia estat en el Cap Prim. Em quede esbalaït per l'exuberància i verdor dels pins, les mates, els romers, ..... Cal agrair als que la sensatesa, i perquè no, la humilitat els va fer pensar en la protecció d'un dels paratges mes bonics i idíl·lics de la costa mediterrània.

Des de la Creu del Portitxol, per la senda pedregosa, baixem fins un dels miradors.

Es fa de dia, esta ennuvolat, però no per a ploure.

La panoràmica és impressionant. El Cap Negre i l'illa del Portitxol, descansen sobre un mar de color plata. El blau no a pogut sorgir, el cel ennuvolat, ha tenyit el mar.

Un parell de xicotetes embarcacions, tallen la plata del mar, dirigint-se cap al port.

Laica, corre, avança un tram i torna el cap, comprova que estic allí.
Seguix un altre tram. Olora, corre entre els romers.

Vaja, a les altures de l'any que estem i el romer florit.

En Els Pallers, observe que la mar esta en calma, i que la plata del mar, s'ha tornat en un blau descolorit.

Arribem a la punta del Cap Prim.

Observe l'illa de la Mona, si és veritat, pareix una mona, però ull!, una mona de Pasqua. Bo, crec que perquè tots s'entenguen direm “pa cremat”.


Mire cap a l'interior, la badia de Xàbia, des del cap de sant Antoni a la cala Sardinera. La vista esta borrosa. Els núvols hui, cobrixen el Montgó, el mar, -esta lleig- les fotografies i el vídeo que vaig fent, no certificaran la bellesa del paisatge, haurem de repetir l'excursió.

Qui de veres s'alegra és esta corredora, que no para, puja i baixa, va i torna.

Em sorprenc molt, per la reacció positiva que es produïx en Laica, quan li done alguna orde. És instantània, vine ací, i ací esta, assenta't i s'assenta.
Crec que amb un poc de dedicació esta eixia en la tele com el gosset Curro, el de la loteria.

Totes eixes reaccions les ha aprés, perquè tu, Artur, te vas dedicar a això, i jo, ara, veient la disciplina amb què complix les ordenes que li done, em fa reviure dos conversacions recents amb dos bons amics, i l'argument era el mateix.

La seua filla.

Les dos tenen 16 anys, i com no, es troben en l'edat que diuen del “titot”.

En estos moments viuen un conflicte, que tard o prompte, tots els pares i fills experimenten. Si, crec que he donat amb la paraula: “experimentar.”

Hi ha en el mercat receptes per a “torejar” eixe temps, (punxar l'enllaç, hi ha un articule molt interessant),, però que quede clar que la recepta que ens donen és general, ja que després cada persona és un món, i ningú ha nascut mestre de res.

Tots som alumnes.

Recorde, que nosaltres, també “experimentarem” el conflicte. Dos pares, dos fills, quatre alumnes per a dos conflictes amb “titots”.

Què com ho afrontem? Quin va ser el producte de l'experiment?

Cada “titot” va ser diferent, per això deia que no hi ha recepta, sinó una general, i després, tots, experimentant.

És, en fi, un temps difícil, però generalment els alumnes aprenem, apreneu, i al final, la lliçó l'aprovem tots, sinó, mira el producte, els quatre, cada un amb el seu caràcter adult.

D'això es tractava, arribar a adults els dos “titots”, buscant i fent-se lloc en el món dels adults, sent acceptada la nova situació, reconeixent que els pollets ja tenen la seua pròpia opinió i criteri.

Si ha paregut seriosa esta carta, no pretenia donar-te una lliçó de res, però, ja veus que amb les persones no valen les ordenes i les ensenyances tal com les apliquem amb Laica, raonar i convèncer sense forçar, sempre serà la millor opció per a aconseguir arribar a l'equilibri, que és en fi, la convivència.

Xàbia, 20.09.2010

4 comentaris:

 1. La meua vullguda cosina Maria José diu:

  Hola Vicente.

  Muy bonito lo que escribes, y muy sentido. Las fotos preciosas. Seguro que Artur se emociona cuando te lee. Sigue así y llegarás a ser un genio. Por cierto, ¿para cuándo crees que tendrás lista tu Web? Ya me informarás.

  Me alegro mucho de que me hagas llegar todos estos correos, y te lo agradezco. Cuentas cosas muy bonitas, que sí podemos compartir.

  Por cierto, la última vez que hablamos te pedí, si no era demasiado íntimo y personal, que me enviaras la carta de Maria Teresa, porque decías que era muy bonita, y me gustaría verla, ya que no sé nada de ella desde hace tiempo. La recuerdo como una chica estupenda, muy alerta y muy activa. Sino te importa, cuando puedas me la reenvías. Gracias.

  Besos para todos; que sigas animoso y mejorando, cuídate y espero poder vernos pronto.

  MJ

  ResponElimina
 2. Gracias por tu carta.
  Si, Arturo se emociono mucho, ya que si miras en la pagina de Que fas, Vicent?, bajo de mi foto hay un video, lo grabe el mismo dia del paseo con Laica.
  Cuando por la tarde nos conectamos en videoconferencia, el no sabia del video, ya que hay una nueva sección que se llama Dinamarca News, al final de mis temas, a la que el tiene acceso como editor. Alli habiamos publicado mi carta. Bien, decia que por la tarde cuando conectamos le hice saber de la colocacion del video, y lo vimos juntos, él a 2500 kts.
  Al final del video que le pregunto a Laica, donde esta Arturo, y ella empieza a buscarlo, entonces fue muy emocionante.

  Un beso

  ResponElimina
 3. La meua cosina admira, Mati, escriu:

  Hola primo,

  Me tienes impresionada con lo bien que escribes. No sabes lo que te agradezco que me hayas abierto la puerta a tu blog y a tus fotos. Por cierto, las que has colgado de Xabia están muy
  muy bien, me han encantado, y en la foto tuya estás muy tu.

  Lo dicho, muchas gracias y confió en que me sigas teniendo en tu "mailing list"

  Un abrazo muy fuerte, Mati

  ResponElimina
 4. Mati, agradecido por tu correo.
  Faltaría más, te tendre al dia de todo lo que vaya publicando.
  No creo que escriba tan bien, mas bien es que, cuando lo que cuento interesa, da la impresión de un Cela. Por ejemplo.
  Vaya pretencioso.
  Bueno, si voy a seguir escribiendo, te tendré al corriente y espero tener una critica, con lo bueno y como no, con lo menos bueno, con el fin de mejorar.
  Recuerdos para todos.
  Un beso.

  ResponElimina

Que vols dir-me?