«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

dijous, 28 d’abril del 2011

Bones Festes

BONES FESTES

 
OLOR A FESTA


Enguany, atípic per la coincidència de la Pasqua amb les Festes de la Puríssima Xiqueta, no serà menys festiu que els anteriors. El triangle Benissa-Senija-Teulada, fa que estos dies l'aire tinga un olor. Sí, ja sé, ol a terra mullada i herba fresca. Ha  plogut i açò es nota.

Hi ha més color, la pols depositada en el paisatge, en les pedres i en les fatxades, s'ha netejat amb l'aigua. Segurament, també l'encarregat de mantindre la imatge de les coses, ha rebut ordenes de realitzar eixe llavat, i deixar-ho tot bé polit per a la festa que s'acosta.

He di olor?, si també olor de festa. Jo que olfacte fa temps que ho vaig perdre, este, el de la festa ho tinc ficat en els meus records. No cal que seta l´olor, la visó em produïx la sensació.

Ja les i els festers han fet la seua primera cercavila. Maruja, mos ha delectat amb el seu verb aclarit i la seua història més que interessant.  Qui no recorda Maruja, en l'estudi: posa un poc el cabet de costat, mulla't un poc els llavis, a veure eixe somriure, etc.  Una artista, sí senyora.

El divendres la coronació de les reines, infantil i major de 2011. Tots ja tenim el llibre  de les festes, ja hem vist les fotos de les festeres i els festers, ja hem reconegut a uns i preguntat qui és, o de qui  és, el xic o la xica que no hi ha manera de conéixer. 

-        Xe, clar, tota la careta de sa mare. 

He de reconéixer que les benisseres són ben guapes. Totes tenen molt bona fotografia. Els xics, també, però els queda un poc de maduració. 

Ja tindran, cada u, encarregats els rams per a l'ofrena. 
Vista del organista
La solemne missa cantada per la Coral Benissenca, de la que podem sentir-nos orgullosos. I Vicente Frau en el record.  L'òrgan, que durant estes festes compartiran tres paisans nostres i en el record  “Paco La Parra”.

La mascletá. Ben sorollosa. Perquè es sàpiga que Benissa esta en festes i crida Vixca la Puríssima Xiqueta!.La baixada, el passeig pels carrers guarnits, amb estores de flors, cobertors preciosos, i gallardets artístics. La pujada. El crit, l'aplaudiment, els himnes, la plora, la pregària. I Pepe “Molla” en el record. Vixca la Puríssima Xiqueta!, Vixca la nostra patrona!. “Salve, salve! Oh Verge Xiqueta!. De Benissa la glòria i honor …..” i repetim, i que no s'acabe….
I la meua pell eriçada, veient a tots els benisseros, que esta d'acord en quelcom. Tots cantant el mateix, a una imatge, a la Puríssima Xiqueta.  I son que, pot ser, que algun dia, tots, entonem un cant d'unió interessada en el bé comú. Que oblidem, i que concentrem les nostres energies a crear unió, comprensió i escolta. 
Benisseros al Brasil
El dia del Riberer. El dia de l'emigrant. Això vam ser, això van ser el nostre avantpassats i fins no fa tant de temps. Això que alguns els dóna feredat veure pels nostres carrers, emigrants que vénen a guanyar-se uns euros, perquè la vida de les seues famílies siga “vivible”.  El cant de La Salve. I la Roca de La Salve morint-se de rialla en un cercat.

La festa del fadrins, i la festa dels xiquets. I la dels anyades. I l'Huita.
Mascletades, orquestres, cercaviles, fartonaes, vaquetes, missa i sermó.
----------------------------------------------------
I quan acabe esta gran festa que ens germana, veurem si queda quelcom d'eixe esperit, i complim el ritu democràtic de triar els nostres representants a l'Ajuntament,  i estos complixen les seues promeses. Però sobretot, volem veure, el mateix que veurem durant les festes, bon rotllo, alegria, col·laboració, respecte. PAU.

1 comentari:

Que vols dir-me?