«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

dilluns, 16 de març del 2015

L'aigua. Dels cicles secs al encefalograma pla.

«En el Dia Mundial de l'Aigua, comprometem-nos a crear les polítiques necessàries per a garantir que l'aigua i l'energia sostenibles estiguen a l'abast de tots, i no solament d'uns pocs.»

Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Riu sant Domenec 
Sense tenir en compte els mesos o anys internacionals o mundials, he vist  que les Nacions Unides té establits fins a 132 “Dies Mundials de ….”

És tal la relació de dies dedicats, tal és la saturació, que passen inadvertits, i fins i tot alguns no passen de la mera declaració en el seu moment i s'oblida després, perquè, i que fer.

Cada dia, durant 35 anys de la meua vida, des dels 18 als 54 anys, vaig estar en contacte amb l'aigua. La meua visió de la mateixa és per tant molt diferent als altres. No entenc la vida sense aqueix ben natural.

El dia 22 de març, com cada any, se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, i la seua pretensió és la de cridar l'atenció sobre la importància de l'aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos de l'aigua dolça.

Diposit Europa - Benissa
El lema per al 22 de març de 2015 és “Desenvolupament i Sostenibilitat”.

L'informe del WWDR 2015 demostra com la inversió en recursos en els serveis d'aigua són essencials per a l'assoliment de la sostenibilitat global. Tenint en compte el creixement econòmic, l'equitat social i la sostenibilitat ambiental, l'informe descriu quins són els principals desafiaments, i com els canvis dels factors en el món modern afectaran – i de fet estan afectant ja – als recursos hídrics, els serveis i els beneficis relacionats.

El canvi climàtic, és el resultat indiscutible de l'activitat desenfrenada de l'ésser humà, sense ordre ni concert, i sense mirament envers la base de la seua supervivència: la naturalesa i el medi ambient.

Una de les conseqüències l'estem vivint i patint aquests últims dos o tres anys. Els cicles secs, els quals s'han produït des del principi dels temps de forma cíclica, i que se suposa són normals, ara són tan marcats i profunds que produeixen vertaders estats d´ alarma per al sosteniment d'un subministrament regular i de qualitat per a la població.

Els Xorros de sant Rafel
La inversió en l'optimització de tots aquells processos que estan relacionats amb el subministrament d'aigua. La conservació d'un entorn ecològic de les zones humides: rius, llacs, aqüífers subterranis. La revisió i actualització de les xarxes de transport, emmagatzematge i distribució. El seguiment i càstig exemplar del frau. La comptabilització justa del consum, amb preus concordes a les despeses derivades de la conexio en els domicilis. La depuració de les aigües contaminades per l'acció humana i la seua posterior reutilització. Tot açò, seran sens dubte accions que, en cas que es duguen a terme a tot el món, milloraria la critica situació.

A Benissa, encara que la població no és coneixedora dels secrets del seu servei municipal d'aigua potable, es compleixen uns paràmetres de gestió que per a si voldrien importants empreses de gestió d'aigua.

La visió de servei públic, amb gestió pública, sense un interès economicista és, al meu entendre,  la millor opció. Els ingressos per aigua invertits en millores i manteniment del cicle de l'aigua. En la gestió privada, encara ben portada i amb bon criteri, té la derivada de la necessitat de l'obtenció de beneficis per a les empreses gestores, açò en detriment de la inversió o en una factura més cara.

Depuradora de Benissa
Però al meu entendre, encara que complim a nivell local, no hi ha, per part dels governs, una aposta decidida i concloent per a salvar el planeta.

Eixe és el lema i aqueix és el repte. El desenvolupament ha de ser revisat, frenat o racionalitzat, perquè el fràgil equilibri del planeta està en perill, i nosaltres amb ell. La sostenibilitat passa per canviar les maneres.

I pot fer-se.

De seguir prevalent el desenvolupament de guanys ràpids, calcigant tot allò que s'opose a açò, estan assegurats els cicles secs de molta mes profunditat fins a arribar a la desaparició dels cicles, per a convertir-se en un planeta de encefalograma pla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Que vols dir-me?