«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

diumenge, 19 de juny del 2022

Colòmbia, davant d'un diumenge crucial.


Amb la celebració de la segona volta de les eleccions presidencials que es disputen l'exguerriller de l'M-19, Gustavo Petro, Comandant Aureliano, i l'empresari Rodolfo Hernandez Suarez, l'enginyer, els colombians es juguen el futur polític del seu país.

La política colombiana ha estat durant molts anys plena de desavinences, les quals es dirimien mitjançant conflictes armats, dictadures, magnicidis i guerres civils. Des de 1960 la història de la nació s'ha caracteritzat pel conflicte armat intern, amb diverses etapes d'encreuament, la més gran entre 1988 i 2012 entre l'estat i diferents actors armats: guerrilles d'extrema esquerra, paramilitars d'extrema esquerra, cartells del narcotràfic i crim organitzat. L'auge dels cartells de la cocaïna i el seu poder econòmic influien en la classe dirigent i en el finançament de grups terroristes.

                                          Gustavo Petro

Rodolfo Hernandez                                       

Els candidats, i sobretot Gustavo Petro, que per tercera vegada es presenta com a candidat ha realitzat una campanya en què ha pesat el seu passat terrorista ha realitzat una campanya en què ha pesat el seu passat terrorista. Ha quedat per respondre un interrogant sobre la seua acceptació dels resultats electorals si li són desfavorables. La seua militància a l'M-19 i el seu pas per l'alcaldia de Bogota, de la qual va ser remogut i l'ombra de la situació de la veïna Veneçuela, planegen i preocupen.

Per la seua banda, Rodolfo Hernandez Suarez ha desenvolupat una campanya populista, basada en l'exemple de la seua trajectòria al sector privat i al sector públic. Té un caràcter ferm, parla de front i sense embuts, amb to fort i contundent. La seva trajectòria publica com a alcalde de Bucaramanga no va estar exempta de polèmiques. Es propietari de la Constructora HG i ha esmentat que la seua fortuna ronda els 100 milions de dòlars. Va ser alcalde de Bucaramanga i va dimitir per formar part de la Lliga de Governants Anticorrupcion, i optar a la carrera per la Presidència. El lema està relacionat amb: No Robar, No Mentir, No Trair.

El seu pare va ser segrestat 135 dies per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia - Exercit del Poble (FARC-EP). La seva filla Juliana va ser segrestada i presumptament assassinada per l'Exercit de Liberacion Nacional(ELN).

La desigualtat, la corrupció i la pandèmia han radicalitzat les posicions.

M'entristeix sentir i veure com esta de calent aquest país tan estimat. La gent colombiana que conec i amb qui he conviscut m'han ofert la seua amistat i m'han ensenyat la seua manera d'entendre i viure la vida tan especial. Espere que guanye el seny i que cada estrofa de l'himne colombià ressone fort en l'ànim de cadascun per encertar diumenge.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Que vols dir-me?