«Gràcies a la llibertat d'expressió avui és possible dir que un governant és un inútil, sense que ens passi res. Al governant tampoc ».

Jaume Perich (1941-1995). Escriptor i humorista

dissabte, 4 de febrer del 2017

Els meus càncers.


Tenia 14 anys quan un matí van trucar a la porta de casa meua

- Digues al teu pare que la tia Rosa a mort.

Feia uns mesos, a la meua tia Rosa de 45 anys, se li havia diagnosticat un càncer de mama en estat molt avançat.

El puritanisme, o qui sap que vergonyes, la va mantenir en silenci, mentre el càncer transformava el seu pit. No era temps, encara, d'èxits contra aquest càncer.

Seria el meu primer càncer i el temps en què prengué consciència del que significava CÀNCER, substituït per la gent, per entendre-ho com a sinònim de mort segura, per un "tumoret", o a les notícies, "després d'una llarga malaltia".

El juny passat va ser el meu últim càncer.

- Vicent. El teu pare té un càncer limfàtic molt agressiu. Setmanes, potser dies.

Van ser 25 dies. Vaja agressivitat. Però no va ser dolorós ni humiliant. Ningú mereix tal mort, ningú no mereix un calvari. I menys el meu pare.

Des del primer càncer, el de la meva tia Rosa, fins aquest del meu pare, quants coneguts, veïns, amics i familiars han estat engolits per aquesta malaltia traïdora.

El càncer és la principal causa de mort a escala mundial. Se li atribueixen 7,6 milions de defuncions (aproximadament el 13% del total) ocorregudes a tot el món el 2008. Els principals tipus de càncer són els següents:

• pulmonar (1,37 milions d'defuncions);
• gàstric (736.000 defuncions);
• hepàtic (695.000 defuncions);
• colorectal (608.000) defuncions;
• mamari (458.000 defuncions);
• cervicouterino (275 000 defuncions).

Més del 70% de les defuncions per càncer es van registrar en països d'ingressos baixos i mitjans. Es preveu que el nombre de defuncions per càncer segueixi augmentant a tot el món i superi els 13,1 milions el 2030.

El tema del 2017 és: «Nosaltres podem. Jo puc. »(Que casualitat).

El Dia Mundial contra el Càncer és una bona oportunitat per reflexionar i pensar en el que podem fer, per comprometre'ns, per actuar i per demanar:

- Un augment de compromís polític amb la prevenció i el control del càncer.
- Més coordinació i més investigacions sobre les causes del càncer i els mecanismes de la carcinogènesi en l'ésser humà.
- Que s'elaboren més estratègies científiques de prevenció i control del càncer.
- Generar i divulgar coneixements per facilitar l'aplicació de mètodes de control del càncer basats en dades científiques.
- Que ens donen normes i instruments per orientar la planificació i l'execució de les intervencions de prevenció, detecció primerenca, tractament i atenció.

Repassar cadascun nostres hàbits de vida i conèixer que:

- Els càncers més mortiferos són els de pulmó, estómac, fetge, còlon i mama.
- Els tipus de càncer més freqüents són diferents en l'home i en la dona.
- Aproximadament un 30% de les morts es deuen a cinc factors de risc conductuals i dietètics: índex de massa corporal elevat, ingesta reduïda de fruites i verdures, manca d'activitat física, consum de tabac i consum d'alcohol.
- Fumar és el factor de risc més important i la causa del 22% de les morts mundials per càncer i el 71% per càncer de pulmó.

Vida sana i control mèdic, amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Que vols dir-me?